Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels

Spaargeld is vanaf 2022 grotendeels belastingvrij. Door nieuwe regels zou je bij de huidige spaarrente voor spaargeld tot 445.000 euro geen belasting betalen.

Update 1: Zover is het niet gekomen. De nieuwe Staatssecretaris Vijlbrief heeft het voorstel voor een eerlijke belasting op spaargeld geschrapt. Volgens hem is daarin het verschil tussen de belasting over rendementen uit beleggingen en de spaarrente te groot. Er komt een simpeler voorstel voor de vermogensrendementsheffing.

Update 2: Om kleine spaarders en beleggers tegemoet te komen wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt dat het heffingsvrije vermogen aangepast wordt naar 50.000 euro of 100.000 met fiscale partner.

Update 3: Het nieuwe kabinet Rutte IV komt dan toch met een meer eerlijke belasting op spaargeld. In het coalitieakkoord staat dat in  2025 de Box 3-heffing naar werkelijk rendement gaat. Eerder al, in 2023, gaat het  heffingsvrije vermogen van 50.000 euro naar 80.000 euro.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Minder belasting op spaargeld

Vanaf 2022 hoeven spaarders die minder dan 400 euro aan rente ontvangen mogelijk geen belasting meer te betalen. Bij de huidige spaarrente komt dit neer op een drempel voor belastingvrij sparen van 445.000 euro.

Ter vergelijking: in 2020 is spaargeld tot 30.846 euro (en voor samenwonenden 61.692 euro) belastingvrij. Dit wordt ook wel het heffingsvrij vermogen genoemd.

Dit maakte de Staatssecretaris van Belastingzaken Menno Snel in de aanloop naar Prinsjesdag. Met deze nieuwe belastingregels wil het Kabinet spaarders met een spaarbedrag boven de belastingvrije drempel tegemoet komen. Zij betalen nu namelijk meer belasting dan de spaarrente goed maakt.

Volgens de Staatssecretaris betalen straks ongeveer 1,35 miljoen Nederlanders geen belasting meer in box 3. Het wetsvoorstel moet wel nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en Eerste kamer.

Tweede belastingvrije drempel

Over 2 jaar registreert de Belastingdienst apart hoeveel spaargeld je hebt, naast ander vermogen en schulden. Over vermogen tot 30.846 euro betaal je geen belasting. Net als het heffingsvrije vermogen nu, in 2020. Daar komt een tweede belastingvrije drempel bij voor spaar- of beleggingsrendementen onder de 400 euro.

Belasting gekoppeld aan werkelijke spaarrente

Voor de nieuwe belastingvrije drempel gaat de Belastingdienst uit van de gemiddelde spaarrente in Nederland in het voorgaande jaar. Volgens een berekening van de Volkskrant zou dit nu 0,09% zijn, wat het belastingvrije spaargeld brengt op 445.000. Is de spaarrente in 2022 echter gestegen, dan daalt de belastingvrije drempel voor spaargeld weer. Lees ook onze spaarrente verwachting voor 2021.

De belasting op spaargeld is daarmee ook meteen gekoppeld aan de werkelijke spaarrente. Nu gaat de Belastingdienst nog uit van relatief hoge spaarrendementen, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvallen. Dit is veel spaarders een doorn in het oog. Eerder nog werd bekend dat een vermogensrendementsheffing o.b.v. werkelijk rendement er voorlopig niet komt.

Grote vermogens en beleggen met geleend geld zwaarder belast

In het AD geeft Staatssecretaris Snel aan met de nieuwe belastingregels een ‘hele hap’ uit de schatkist te nemen. Hij schat in dat 1,35 miljoen mensen vanaf 2022 geen vermogensbelasting meer hoeven betalen.

Ter compensatie wil hij burgers met grote vermogens (anders dan spaargeld) zwaarder belasten. Ook investeerders die met geleend geld beleggen worden zwaarder aangeslagen. Daarnaast mogen ze schuld en bezit niet meer met elkaar verrekenen.


Box 3 belasting berekenen vanaf 2022

Volgens het Kabinetsplan voor 2022 wordt eerst bepaald of de bezittingen in Box 3 hoger zijn dan het heffingsvrije vermogen. Tot dit bedrag is je vermogen belastingvrij.

Is het vermogen in Box 3 hoger, dan vervalt het heffingsvrije vermogen. Vervolgens wordt met afzonderlijk forfaitair vastgesteld rendement voor spaargeld, overige bezittingen en schulden het inkomen bepaald. Dit wordt verminderd met de forfaitaire rente voor schulden in Box 3.

Tips voor meer rendement

Voor wie niet zo lang wil wachten, hebben we nog wat tips voor meer rendement:

 1. Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,35%).
 2. Bekijk het aanbod deposito sparen met interessante buitenlandse banken (tot 1,35%).
 3. Sparen met een vaste maandelijkse inleg voor een hogere rente (tot 2,00%)
 4. Niet sparen, maar wel meer rendement voor jouw vermogen. Start met fondsbeleggen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij door nieuwe regels".

 1. Sparen zal altijd in het nadeel blijven voor de gewone burger. Ook al gaat er elke maand een deel van je salaris naar de fiscus, dan kun je van je schoon al reeds belaste centen niet oppotten om hopelijk eerder te kunnen stoppen met werken maar zelfs dat wordt je niet gegund en snoept de fiscus ook je reeds schoon belaste centjes op. Nederland is een belasting paradijs. Het is belasting over belasting. Hier een voorbeeld van: Voor elke liter brandstof betaald u bijna 85% accijnzen en heffingen. Dan bent u er nog niet, want bij het afrekenen bij de kassa betaald u ook nogmaals weer 21% btw over die liters met al die accijnzen en belastingen. U betaald dubbel over dubbel. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen maar daar wordt u niet vrolijk van. Helaas laten we het wel gebeuren!!!!

  Beantwoorden
 2. Ik verneem zonet in het tv-programma Buitenhof dat de voornemen van voormalig staatssecretaris Menno Snel behoorlijk op de schop gaat. Hij heeft het over een vrijstelling tot € 50.00 i.p.v. de in deze tekst genoemde € 445.000. Of hier de coronacrises een rol speelt werd niet duidelijk.

  Beantwoorden
 3. Ik ben benieuwd welk effect dit heeft op de hoge eigen bijdrage die het CAK berekent. Dit is gedeeltelijk gebaseerd op het belastbaar inkomen uit vermogen zoals vastgesteld door de belastingdienst.(Heffing 4%).

  Beantwoorden
  • Beste René, het Kabinet streeft naar een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement. Met de nieuwe Belastingregels wordt hierin een stap gezet. Het is nog niet bekend in hoeverre het werkelijke rendement op beleggen belast gaat worden. Met vriendelijke groet. Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 4. Hallo is bekend hoe men het werkelijke rendement op beleggen gaat bepalen? Ik las ergens in een schema 5,3 procent maar is dat een vast tarief bijvoorbeeld obv de aex of wordt het daadwerkelijk individueel vastgesteld?

  Beantwoorden
 5. Er wordt geen rekening gehouden met mensen die voor hun pensioen willen gaan beleggen. Deze mensen worden onnodig zwaar gestraft. Sparen is ook beleggen, maar die worden juist ontzien. We gaan stapje voor stapje richting het communisme.

  Beantwoorden
  • Beste Roel,

   Is het dan niet zo dat de 1 ton aan schuld met een mindering van (3,03%) mag worden afgetrokken van het te betalen bedrag over box 3? M.a.w. 2 ton x 5,33% minus 1 ton x 3,03%?

   Beantwoorden
  • U haalt 2 dingen door elkaar. Sparen is sparen en Beleggen beleggen. Op beleggingen maakt u veel winst, en op sparen is de rente gebaseerd op wat de banken bepalen wat dat op dit moment is. En nu is het zo misselijk laag dat je er niets meer voor krijgt. Sterker nog, je moet nu betalen over je spaargeld: Zelfs als je elke maand dat je je salaris ontvangt brutoloon er belasting wordt ingehouden, en dan doet de belasting er nog een schepje bovenop als je het schone belaste geld ook nog eens wilt oppotten, want je mag niet sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. De fiscus snoept het wel op bij de gewone burger.

   Beantwoorden
 6. Beste Roel,
  Momenteel kan ik mijn studischuld wegstrepen tegen mijn vermogen waardoor ik geen/weinig vermogensbelasting hoef te betalen. Kan dit in het nieuwe systeem, vanaf 2022 niet meer?
  HG, Rens

  Beantwoorden
 7. Waarom pas in 2022 ? Alle verhogingen, welke de regering doorvoert gaan altijd zeer snel in, denk maar aan de BTW verhoging van 6 naar 9 %, was zo gebeurd en belastingvrij sparen moet ineens 3 jaar duren. Waarom ? Zo word je als burger in de maling genomen.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, deze nieuwe belastingmaatregel is het beste uit te leggen met een simpel voorbeeld. Stel u heeft een tweede huis ter waarde van 2 ton met daarop een hypotheek van 1 ton. Dan mag u nu de schuld (1 ton) van het bezit (2 ton) aftrekken. Er blijft dan 1 ton vermogen in box 3 over. In de nieuwe belastingplannen is dit niet meer mogelijk en is het box 3 vermogen dus 2 ton. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct