Wat doet de hypotheekrente in 2022?

In 2022 loopt de hypotheekrente naar verwachting licht op. Lees met welke rentestijging je rekening moet houden en hoe je daar nu nog op kunt anticiperen.

Lage rentes om de economie te stimuleren

De Europese Centrale Bank houdt de rentes al geruime tijd laag om de economie te stimuleren. Investeren en lenen wordt zo aantrekkelijk gemaakt en geld oppotten wordt juist ontmoedigd.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken of oversluiten voordelig is >

Tijdens de coronacrisis deed de centrale bank hier nog een schepje bovenop door maandelijks voor miljarden aan staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Zo blijft er voldoende geld beschikbaar om uit te lenen en blijven leningen betaalbaar.

Het corona-steunpakket van de ECB heeft de ergste klappen van de crisis opgevangen en het economische herstel versneld.

Centrale banken bouwen steunmaatregelen af vanwege inflatie

Sterker nog, de economie draait inmiddels zo goed dat er sprake is van inflatie. Dit betekent dat alles duurder wordt, waardoor de waarde van de munt snel achteruit gaat. Normaal gesproken stoppen centrale banken dan met stimuleren om de economie af te koelen.

De ECB zit echter in een lastig parket. De hoge inflatie kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door hoge energieprijzen. Daarnaast is de coronacrisis nog lang niet voorbij. Een nieuwe coronavariant, zoals recent omikron, kan economieën wereldwijd op slot gooien.

Onlangs heeft de ECB aangegeven in maart met de coronasteun te stoppen. Tegelijkertijd wordt een ander steunpakket opgehoogd. Per saldo gaat de centrale bank na maart minder staats- en bedrijfsobligaties opkopen. Dit zorgt voor de opwaartse druk op de rentes in 2022.

In de Verenigde Staten is men nu al toe aan de volgende stap. Naast het versneld afbouwen van het opkoopprogramma, wil de Fed de beleidsrente in 2022 in drie stappen verhogen. Dit zal naar verwachting de rentes wereldwijd meetrekken.


Hypotheekrente verwachting voor 2022

We verwachten dat de hypotheekrente in 2022 stijgt. De rentestijging zal echter licht zijn, naar verwachting met enkele tienden van een procent. Dit heeft een aantal redenen.

De ECB heeft aangegeven de rentes lange tijd laag te houden. Ook nu de economie in de lift zit, zal de centrale bank zeer behoedzaam opereren.

Daarnaast is de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt zeer fel. De in totaal 35 geldverstrekkers vechten in 2022 om een kleiner wordende groep potentiële klanten. Dit komt omdat naar verwachting minder huizen worden verkocht.

Dit geeft jou de gelegenheid om nog snel te profiteren van de huidige lage rente:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct